Ze bestaan nog echt. Externe harde schijven van twee-en-zeventig-honderd toeren. En 7200RPM via USB voeden? Nope. Daar moet een aparte adapter bij. Zoโ€™n stekker met een dun kabeltje eraan. Afgezien van de verouderde techniek, de kapotte trafo kabels, de traagheid is het natuurlijk gewoon een externe harde schijf. Misschien ooit gekocht voor flink wat geld bij de Media Markt of Cool Blue. Leuk voor thuis. Voor alle fotoโ€™s, of films, series en muziek dat we destijds voor ons eigen gebruik downloadde en wilde verzamelen. Iets waar nooit iemand meer naar heeft gekeken. Ja behalve die fotoโ€™s misschien. We hebben allemaal wel eens iets gekocht (en zeker met techniek tegenwoordig) waarvan we na een paar jaar (of zelfs maanden) denken โ€œjeetje, dat ik daar ooit zoveel geld voor heb neergelegdโ€ฆโ€. Als je kijkt wat je tegenwoordig op Ali Express kunt kopen qua techniek, en voor wat voor prijzen, dan pas zie je hoe snel de technologische ontwikkeling echt is gegaan. 

Anyhow, terug naar die 7200RPM Externe HDD. Die kwamen wij laat tegen in een serverkast. Een rack met een on-prem omgeving. Los, boven op de server stonden ze. Twee prachtige exemplaren, compleet met dat dunne kabeltje wat ik al beschreef. Er moest nog ergens een derde zijn. Die was alleen niet hier, want stel dat er iets zou gebeuren, dan moesten ze hier niet alle drie zijn. Een back-up van een bedrijf, elke nacht, keurig weggeschreven op een 7200 toeren Western Digital apparaat. Beter dan 5400 toeren hoor ik je misschien wel denken. Uiteraard. Een back-up hebben is beter dan geen back-up hebben. Maar waarom zou je het jezelf zo vreselijk moeilijk maken? Een back-up moet buiten de deur, maar dat wil niet zeggen dat je hem elke dag hardhandig uit de server moet trekken en in je tas moet stoppen. Dat ga je natuurlijk een keer vergeten. Of je denkt; ik moet zo gelijk door, laat maar gaan, die ene dagโ€ฆ We weten allemaal hoe dat soort dingen gaan. En dan gaat het een keer fout.

Het enige dat we moeten doen, is ons houden aan de 3-2-1 regel. Waarbij Veeam tegenwoordig zelfs nog verder gaat met het 3-2-1-1-0 model. Klinkt moeilijk, maar is het niet. Drie verschillende kopietjes, op twee soorten media, waarvan รฉรฉn off-site, waarbij er รฉรฉn offline is met nul foutmeldingen. Je hebt in ieder geval geen externe randapparatuur meer nodig. Alleen een te trage internetverbinding zou nog een excuus kunnen zijn, maar met de razendsnelle verglazing van ons land, gaat dat eigenlijk ook bijna niet meer op.