Een van de eerste zaken die je doet als je je eigen bedrijf begint, is het zoeken naar een geschikte bedrijfsnaam. En daar hoort meteen een domeinnaam bij. Een goede naam blijft hangen en spreekt je doelgroep aan. Daarom geeft Qweb jou als starter enkele tips bij het kiezen van een domeinnaam:

1. Kies een domeinnaam die past bij je doelgroep.
2. Kies een domeinnaam die makkelijk te onthouden en te spellen is.
3. Zet zoekwoorden in de domeinnaam die relevant zijn met betrekking tot je bedrijfsnaam en/of producten, diensten.
4. Houd je domeinnaam zo kort mogelijk.
5. Check of je domeinnaam beschermd is door een merkregistratie. Controleer daarnaast ook of de .com variant geen louche site is.
6. Vermijd cijfers in je domeinnaam.
7. Vermijd streepjes, want die maken domeinen moeilijker uit te spreken, te onthouden en in te typen.
8. Doe de radio-test: test of je domeinnaam uitspreekbaar is.

Laat Qweb voor jou checken of de domeinnaam origineel is en vooral of deze nog vrij is.

Is jouw gewenste domeinnaam al in gebruik?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jouw gewenste domeinnaam bezet is. In dat geval is het slim om even verder te kijken dan je neus lang is. Het komt namelijk vaak voor dat een domeinnaam wel reeds geregistreerd is door iemand, maar dat deze niet wordt gebruikt. De eigenaar zou zijn domeinnaam om de volgende redenen geregistreerd kunnen hebben:

– De eigenaar heeft toekomstige plannen maar komt er niet aan toe om dit te realiseren. Zo iemand kan best gemotiveerd zijn om de domeinnaam aan jou te verkopen, aangezien hij elk jaar registratiekosten moet betalen.
– Het kan zijn dat er een website gekoppeld was aan de domeinnaam, maar nu niet meer.
– De domeinnaam kan ook bewust geregistreerd zijn om dit in de toekomst te verkopen aan iemand zoals jij.

Je kunt heel eenvoudig controleren of jouw gewenste domeinnaam al in gebruik is. Dit doe je als volgt: Vul de domeinnaam in je browser en kijk of er een website achter zit. Is dat het geval? Dan moet je een andere domeinnaam verzinnen of een andere extensie nemen.

Zie je dat de domeinnaam niet in gebruik is? Dan kun je contact opnemen met de eigenaar.

Hoe kun je contact opnemen met de eigenaar?

Je kunt de eigenaar van de domeinnaam achterhalen via de Whois van de domeinnaam extensie. Voor Nederland kun je dit achterhalen via https://www.sidn.nl, voor België kun je kijken naar http://www.dns.be. Mocht je andere extensies hebben zoals .com dan kun dit controleren via http://whois.domaintools.com.

Vaak zie je alleen een e-mailadres staan in de Whois gegevens maar in sommige gevallen staat er ook een telefoonnummer. Je kunt dan een gok wagen en contact opnemen met de eigenaar, want een ideale domeinnaam bemachtigen is alle moeite waard.

Je zou eventueel een aanbod kunnen doen. Wie weet kun je de domeinnaam alsnog overnemen en heb jij straks een unieke naam die opvalt en perfect past bij jouw business!