Allereerst, wat is Cloud Computing?

Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, ongeveer zoals stroom uit het elektriciteitsnet. De cloud (Nederlands: wolk) staat voor het internet en de delen en acties van de applicatie die niet op de machine van de gebruiker plaatsvinden. De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is niet verantwoordelijk voor het onderhoud. De details van de informatietechnologische infrastructuur worden aan het oog onttrokken en de gebruiker beschikt over een “eigen”, in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur.

Op cloud computing gebaseerde dienstverlening kan via de webbrowser worden benaderd en de gebruiker betaalt opslag en gebruik van computers en applicaties naar gelang van het gebruik dat hij ervan maakt, doorgaans uitgaande van een vaste hoeveelheid Gb voor een afgesproken maandelijks bedrag met de mogelijkheid tot overschrijding. [Bron: Wikipedia]


Heel toevallig hebben wij 2 weken geleden met collega’s en concullega’s zitten praten of Cloud Computing wel of geen hype zou zijn. Een ander persoon die van mening was dat Cloud Computing een hype is heeft zelfs een voorbeeld gegeven over Amazon en Google. Het zou namelijk zeker eens voorkomen dat 1 van deze grote Cloud computing aanbieders een grote beveiligingslek gaan hebben of een grote storing waarbij de gebruikers lang (Een paar uur) offline zouden kunnen zijn. Hierdoor zou het vertrouwen in de ge-hypte Cloud verloren raken en mede hierdoor Cloud computing geen bestaansrecht meer zou hebben.

En nu zie ik dit nieuwsbericht op Webwerled, Veel websites offline door storing Amazon.

Nu nog mijn mening hierover. Ik vind dat Cloud computing net geen hype is maar vind wel dat er te overdreven mee omgegaan wordt. Uiteraard is Cloud computing in meeste gevallen voordeliger, flexibeler, duurzamer, stabieler en veel beter opschaalbaar maar het is geen wonder middel waardoor alle bedrijven hun IT zaken in zo’n cloud zullen plaatsen. Ik denk echter wel dat de overstappers veel meer zullen zijn dan de bedrijven die op de reguliere computing blijven. Er zijn namelijk genoeg bedrijfseigenaren of IT managers die toch al hun IT zaken direct onder hun eigen beheer en zelfs in hun eigen bedrijfspand fysiek willen hebben.

Omdat ik en mijn bedrijf Qweb dus wel in Cloud computing geloof hebben wij ons eigen Cloud platform gebouwd en bieden Cloud computing en Cloud hosting aan op ons Cloud platform. Alle vragen omtrent ons Cloud platform of onze Cloud Hosting/Computing kun je direct aan mij stellen door gebruik te maken van het contactformulier op qweb.nl.

Mijn conclusie is dus, Cloud computing is net geen hype! [Bron: Mijn eigen Blog]